20180501

Redarea culorilor la lumina dată de becurile cu LEDuri, ce becuri folosim și unde (ce recomand)

   Continuarea practică a articolului anterior. Am omis să menționez că în articolul anterior toate imaginile le-am luat de pe diferite saituri, nu îmi aparțin.

   Ce surse de iluminat recomand
- pentru iluminat mobil casnic (lanterne) sau turistic (tabere în aer liber, cu cortul, rulote) numai LEDuri. Sunt foarte economice datorită randamentului mare pe care îl au, iar redarea culorilor (mai bună la LEDurile actuale decât la cele vechi) oricum nu contează.
   În lanternele simple, LEDurile sunt conectate în paralel, direct la 3 baterii AA (R6). Ceva mai simplu nu se poate. Neexistând un alimentator (stabilizator de curent), nu există pierderi suplimentare.
   Cineva a spus că a lipit pe rulotă o bandă cu LEDuri albe, este o soluție demnă de a fi reținută.
- pentru acasă LEDuri albe cu lumină caldă (ușor gălbuie) sau rece, dar nu există o regulă generală, încercați cum se potrivesc fiecare în încăperea respectivă sau le puteți combina. Eu am încercat un bec LED alb cald (2700 K) și s-a văzut prea gălbui, deoarece pereții portocalii au reflectat lumina gălbuie. În alt loc s-a potrivit alb cald împreună cu alb rece, care dă o lumină mai neutră. Au și apărut becuri LED cu lumină așa-zis neutră, cam de 4000 K. 
    LEDurile mai vechi aveau o lumină care reda prost culorile (LEDurile aveau randamente slabe, dacă ar mai fi adăugat luminofor pentru mai mult roșu, randamentul slab ar fi scăzut prea mult). LEDurile actuale redau roșul mai bine și dau mai multă lumină (la același consum). Dacă luați jos globurile translucide de pe ele (de obicei sunt lipite cu silicon, care poate fi tăiat cu un vârf de cuțitaș sau briceag), dau mult mai multă lumină (Atenție să nu atingeți plăcuța cu LEDuri, curentează!).
- pentru lucruri pretențioase (lucrări de artă, picturi etc) se potrivesc LEDurile cu CRI ridicat (pentru o redare bună a culorilor; încă sunt rare și scumpe) sau becurile halogen (au randament mai mare cele cu filamentul mai gros, adică cele de curenți mai mari).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu