20180613

LED indicator de tensiune alternativă (cum se alimentează un LED în curent alternativ)

   Am prezentat aici cum se poate conecta la rețeaua electrică un LED bipolar. Dar sunt greu de găsit cele două LEDuri din capsulă de aceeași culoare, așa că vă voi arăta cum se montează un LED obișnuit.
 
   În serie cu LEDul se conectează o diodă (în imagine este 1N4007) care nu lasă alternanțele inverse ale tensiunii să ajungă la LED. În antiparalel pe LED am conectat altă diodă (aici 1N4148, dar poate fi orice, chiar încă o 1N4007) care limitează tensiunea inversă pe LED (protecție). În serie este o rezistență, care am arătat aici cum se calculează (puterea poate fi mai mică decât iese din calcul).
   Dacă doriți, puteți pune două sau mai multe LEDuri în serie, cu conectarea corectă în serie (ca în desen). Pot fi de aceeași culoare sau de culori diferite. Prin ele va trece același curent, desenat cu roșu, pe alternanța corespunzătoare (LEDurile să nu fie prea diferite, unul de curent mai mare și altul de curent mic). Este suficientă o diodă în antiparalel pe șirul de LEDuri (aici este 1N4148, dacă sunt multe LEDuri puteți pune una de tensiune mai mare, sau puteați pune de la început 1N4007, ca cealaltă).
   Poate fi folosit ca indicator de tensiune de rețea sau ca indicator de tensiune alternativă joasă, de exemplu prezența tensiunii în secundarul unui transformator (dacă nu este arsă siguranța) etc.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Salutare! Caut o schema de conectare led la 220v care sa lumineze la fazarew corecta(la alegerea mea) si sa nu lumineze conectata invers. Daca schema ar contine si un buzzer ar fi si mai deosebita> multumesc. Folositi va rog adresa de mail. valeriu_dima@yahoo.com

electronică spunea...

Cu un fir conectat la nul, ar lumina numai dacă celălalt fir este conectat la fază.
Cu o punte redresoare și un condensator de filtrare ar putea alimenta un buzer.

Trimiteți un comentariu