Am găsit această schemă. Condensatorul pus în curent alternativ se comportă (aici) ca o rezistență, care lasă să treacă un anumit curent. Dar la conectarea la rețea, condensatorul absoarbe un vârf de curent, care în timp duce la distrugerea LEDului, de aceea se pun rezistențe (să micșoreze acel vârf). Eventual se poate pune un condensator electrolitic de tensiune mică și zeci de μF în paralel cu LEDul. Dioda D1 preia tensiunea inversă (semialternanțele negative) a rețelei.
Această schemă era folosită mai demult, când LEDurile aveau randament slab: consumau mult curent ca să dea lumină slabă. O rezistență s-ar fi încălzit prea tare, așa că se foloseau condensatoare. Acum există LEDuri care consumă mult mai puțin curent ca să dea aceeași lumină, de aceea recomand următoarea schemă.
O schemă mult mai ușor (simplu) de făcut este cu LED bipolar (două LEDuri în antiparalel: sunt 2 LEDuri în aceeași capsulă, conectate în paralel dar invers: anod 1 și catod 2; anod 2 și catod 1). Dacă este alimentat cu + și -, luminează într-o culoare, dacă este alimentat - și +, luminează în altă culoare (dacă LEDurile din el au culori diferite).
LEDul arată ca un LED obișnuit, are doi pini. Un pin se conectează direct la sursa de curent alternativ, celălalt pin printr-o rezistență de limitare a curentului. Pe o semialternanță a curentului alternativ luminează un LED, pe cealaltă, celălalt LED din capsulă. Dacă sunt de culori verde + roșu, luminează împreună alburiu (în capsulă de culoare alb mat). Dacă cele două LEDuri din capsulă au aceeași culoare, luminează în acea culoare.
Puteți pune și mai multe în serie și prin ele va trece același curent (de exemplu ca indicator de tensiune rețea, puse frontal și lateral pe cutia cu montajul electronic).
Calculul rezistenței de limitare a curentuluiPuteți pune și mai multe în serie și prin ele va trece același curent (de exemplu ca indicator de tensiune rețea, puse frontal și lateral pe cutia cu montajul electronic).
Valoarea rezistenței: Pe rezistență am 220 V și aleg curentul prin LED 2 mA. R = U : I = 220 V : 2 mA = 110 KΩ. Aleg 100 KΩ sau 120 KΩ (valori standardizate, nu se fac de orice valori).
Puterea disipată pe rezistență: P = U² : R = 220 V x 220 V : 100.000 Ω = 0,484 W. Pun o rezistență de 0,5 W sau mai bine de 1 W (mai mărișoară).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu