Pentru frecvențele înalte (radio) sunt folosite condensatoare (ceramice etc) de valori foarte mici. Condensator ceramic: pe fețele unui disc ceramic se metalizează cele două armături, de care se lipesc două fire (pentru valori mai mari sunt multistrat). Ca să se obțină capacități mai mari, sunt făcute din două benzi de staniol izolate cu hârtie impregnată cu ulei și înfășurate (făcute sul), ca să nu ocupe mult loc. Există și alți dielectrici, de exemplu o bandă de poliester este metalizată pe ambele fețe, se mai pune o bandă izolatoare și se face sul. Pentru valori și mai mari sunt folosite condensatoarele electrolitice (valori mari în volume mici).
Unitatea de măsură a capacității este Faradul, notat F. Este prea mare, de aceea se folosesc submultipli: picofarad, notat pF (împărțit la o mie de miliarde, adică 10 la puterea 12); nanofarad nF (împărțit la un miliard, adică 10 la puterea 9), microfarad μF (împărțit la un milion, adică 10 la puterea 6), milifarad (împărțit la o mie, adică 10 la puterea 3).
Se folosesc, după capacitatea lor:
- pF la frecvențe radio (nF)
- sute de nF și câțiva uF audio, la impedanțe mari (de exemplu intrări audio)
- sute și mii de μF audio, la impedanțe mici (ieșiri audio) și filtrarea alimentării.
În curent continuu înmagazinează energie electrică (se încarcă, mai ales valorile mari).
Lasă să treacă prin ele curentul alternativ (radio, audio), dar oprește curentul continuu. Cu cât au capacitatea mai mare, cu atât trece mai mult; de asemenea, cu cât frecvența este mai mare.
Vedeți aici (în engleză) despre tipuri și marcarea lor (folosind codul culorilor) și aici (tot în engleză) despre clasificarea lor.
Simbolizare în scheme:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu