Acesta este foarte util să fie montat în alimentatoare universale reglabile (la care se poate inversa polaritatea).
Într-o singură capsulă sunt două LEDuri de culori diferite (de aceea sunt numite LEDuri bicolore) cuplate în antiparalel. Dacă este alimentat într-un sens luminează verde, în celălalt sens luminează roșu. Trebuie pusă o rezistență în serie, pentru limitarea curentului, cum v-am prezentat aici.
Alimentatorul reglabil scoate (pe 12V) maxim 16 V în gol (de aceea este recomandat să nu fie lăsat în gol și la pornire se poate regla de la o tensiune mai mică spre mai mare). Am un LED bicolor de 5 mm și vreau să îl alimentez de la 16 V cu un curent de 15 mA.
Tensiunea 16 V se împarte (cade) pe LED cam 2 V și pe rezistență diferența 16 V - 2 V = 14 V.Ca să am curent de 15 mA, calculez rezistența R = U pe rezistență : I necesar = 14 V : 15 mA = 0,933 KΩ = 933 Ω. Din tabelul valorilor (nu există orice valoare disponibilă) din această postare, aleg valoarea standardizată 910 Ω (mai greu de găsit) sau, mai bine, 1 KΩ. Dacă fac calculele în V și mA, rezultatul iese în KΩ.
Puterea pe rezistență este foarte mică (vedeți calculul în primul link de sus).
Fac o gaură puțin mai mică decât diametrul LEDului în carcasa alimentatorului și îl pun forțat, eventual pun în interiorul carcasei puțin lipici pe LED. Leg LEDul cu rezistența la ieșirea alimentatorului cu grijă, ca să nu existe contact între firele LEDului și firele cu tensiunea rețelei!
Am realizat două lucruri: indicator de polaritate (dacă am + sau - pe contactul central) și indicator de tensiune.
(foto cu transformatorul am luat-o de pe internet).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu