20161031

Iluminatul economic (calcule)

   Îmi amintesc de becurile obișnuite Osram de 100 W (fabricate în Franța). Pe cutia lor scria că dau 1340 lumeni. Zilele trecute am cumpărat Osram cu halogen de 70 W (fabricate tot în Franța), acestea dau 1200 lm, adică cât 90 W din becul vechi.
   Înlocuind becurile vechi de 100 W cu becuri cu halogen de 70 W, fac economie de 30 W (aproape o treime). La o funcționare de 10 ore pe zi (în încăperi întunecoase), fac economie de 300 Wh = 0,3 kWh în fiecare zi = 10 kWh economie lunar. Într-o lună mi-am scos banii dați pe bec.

În loc să folosiți câteva becuri puternice pe tavan (candelabru), de exemplu cu putere totală de 300 W, puteți folosi:
- pentru iluminarea camerei tub fluorescent de 40 W.
- pentru iluminarea camerei un bec economic (fluorescent) de 10W (poate fi pus în loc de bec în diferite corpuri de iluminat) și o lampă de birou cu bec halogen (de putere mai mică) sau cu LEDuri.

Dacă becurile sunt îndreptate în sus (în candelabre), o parte a luminii se pierde (luminează inutil tavanul), de aceea am scris 300 W. Dacă funcționează 5 ore pe zi (150 ore pe lună), consumă 45 kWh, care costă cam 22 lei.
Tuburi flurescente de 40 W sau becuri economice cu puterea totală 40 W (cu oglindă în spate), la 5 ore pe zi (150 ore pe lună) consumă numai 6 kWh, care costă cam 3 lei.
Diferența de cost al energiei electrice: 19 lei pe lună (economie realizată de iluminatul fluorescent). La o funcționare de 10 ore pe zi, 38 lei economie!
Concluzie: este evident că becurile puternice merită să fie schimbate cu tuburi sau becuri fluorescente (economice) sau cu becuri cu LED-uri.
Dacă aveți mai multe becuri care funcționează mult timp, ele fac risipă de energie și de bani.

Un flux luminos de aproximativ 1333 lumeni dat de un bec cu incandescenţă de 100 W este dat de un bec cu halogen de 75 W sau un tub sau bec economic (fluorescent) de 25 W.
Înlocuirea unui bec obișnuit (cu filament) de 100 W cu un tub sau bec fluorescent, dacă funcționează 5 ore pe zi, duce la o economie de aprox. 11 kWh, cam 6 lei (dublu dacă funcționează 10 ore pe zi). În câteva luni vă recuperați banii investiți în becul economic (tuburile sunt mai ieftine, deci mai repede).

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fastidious replies in return of this question with genuine arguments and describing everything on the topic of that.

Trimiteți un comentariu