20160730

Cum conectez rezistențe sau condensatoare în serie sau în paralel, ca să obțin valoarea dorită

   Dacă vreau să măresc valoarea unei rezistențe, conectez în serie cu ea altă rezistență. (Vedeți aici un articol despre conectări serie și paralel).
Pentru mărirea valorii la condensatoare, conectez în paralel încă unul.
   De exemplu:
- Am o rezistență de 68 KΩ și vreau să obțin aproximativ 73 KΩ: pun în serie cu ea o rezistență de 4,7 KΩ (sunt valori standardizate în grupa de precizie 20 %, nu pot alege orice valoare).
- Am un condensator de 470 nF și vreau să obțin aproximativ 570 nF: conectez în paralel (practic lipesc peste terminalele lui, dacă nu am loc pot pune pe dedesubtul cablajului) un condensator de 100 nF. Atenție! Măsurați condensatoarele, mai ales cele vechi, ca să nu aveți surprize neplăcute! Iar cele electrolitice sunt cunoscute ca imprecise.

Ca să micșorez valoarea unei rezistențe, lipesc peste ea (în paralel) încă o rezistență. De exemplu, dacă vreau să o micșorez cam cu 10 %, lipesc peste ea una de 10 ori mai mare. Dacă vreau să o micșorez cam cu 20 %, lipesc în paralel una cam de 5 ori mai mare. De exemplu am 10 KΩ și vreau să obțin 9 KΩ : pun în paralel una de zece ori mai mare, 100 KΩ. Cu formula din imagine obțin (10 x 100) : (10 + 100) = 1000 : 110 = 9,09 KΩ.

Ca să micșorez valoarea unui condensator pot conecta unul în serie, dar nu prea se folosește metoda (se alege unul cu valoarea mai mică).

3 comentarii:

Anonim spunea...

Today, when folks do not have time and energy to do exercise and as a result of machinery support, careful attention and repair off body is
needed, to ensure that each portion of our body works well.

Other than this, proper baby medicines are employed to maintain the
health with the kids. Her chiropractor performed low
amplitude, high velocity manipulation down the 3 spinal locations and almost 1.

Unknown spunea...

Î-mi place FF Mult această pagină,am avut multe de învățat,sunt începător în electronică.Vă laud pentru aceste listări...

electronică spunea...

Mulțumesc pentru aprecieri!

Trimiteți un comentariu